De Ziua Dunării, Asociația Salvați Dunărea și Delta invită bucureştenii să “savureze Dunărea şi Delta” la cea de-a patra ediție a Festivalului gastronomic și eco-cultural “D’ale Gurii Dunării”.
Festivalul-concurs de tradiţie culinară "D’ale Gurii Dunării", aduce laolaltă bucătari iscusiţi din opt comunităţi din Delta Dunării (Mahmudia, Mila 23, Pardina, Crișan, Letea, Chilia Veche, Jurilovca și Federația Comunităților Evreiești din România), care se vor întrece în prepararea bucatelor tradiţionale specifice, pe bază de peşte din Dunăre şi Deltă, legume proaspete și mirodenii.
Juriul, alcătuit din Ioana Crăciunescu, Laura Sgârcitu, Răzvan Cucui și Vintilă Mihăilescu, va degusta bucatele preparate şi va stabili câştigătorii premiilor puse în joc: Marele Premiu Coca-Cola, în valoare de 1.500 de euro, Premiul Special Ursus Breweries, de 1.000 de euro, Premiul Presei - Radu Anton Roman, oferit de Juriul Presei, în valoare de 700 de euro, şi cele cinci premii-mențiune a câte 100 euro. Premiul Presei va fi jurizat de Andreea Grămoșteanu (Prima TV), Liviu Mihaiu (Radio Guerrilla) și George Butunoiu (restograf.ro).
Pe parcursul celor două zile de festival, curtea Muzeului Național al Țăranului Român, sos. Kiseleff nr. 3 (Intr. Monetăriei), va împrumuta din aerul şi aspectul Deltei şi va găzdui:
Cu ocazia evenimentului, organizatorii și partenerii își doresc să pună în valoare Dunărea și Delta prin intermediul comunităților care trăiesc în aceste zone și a multitudinii de tradiții care acestea le reprezintă. Serbarea celor două ecosisteme este un prilej de a demonstra nevoia de protecție și promovare a coabitării pașnice dintre natură și om.
Ziua Dunării este sărbătorită anual, pe 29 iunie (dată ce marchează semnarea la Sofia a Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea, în anul 1994), la propunerea ţăr