După recesiunea prin care a trecut Marea Britanie în 2008-2009, cea mai profundă de după perioada interbelică, economia se recuperează. Încet, dar sigur, susţin economiştii, pe baza datelor publicate de Biroul Naţional de Statistică din Londra.
Potrivit noului raport publicat miercuri de Biroul Naţional de Statistică din Londra, economia Angliei dă semne de recuperare, după ce în primul trimestru al acestui an a intrat într-o dublă recesiune, dar procesul este lent.
Exporturile au scăzut cu 0,3 procente în primele trei luni din 2012. Ultimul trimestru din 2011 a înregistrat o scădere economică de 0,4 procente, după ce estimările iniţiale au fost de 0,2% şi 0,3%.
Află pe Forbes.ro care este soluţia reală pentru UE şi ce riscuri implică la nivel mondial
Potrivit Financial Times, economiştii sunt de părere că rezultatul ultimelor analize nu este conform cu aşteptările de relansare economică pe care le aveau miniştrii şi oficialii Băncii Angliei. Mai ales că o bună parte din această creştere este adusă de unele sectoare care au beneficiat de sporirea cheltuielilor guvernamentale. Acestea s-au majorat cu 0,3 procente de la începutul lui 2012. Principalii beneficiari fiind companiile din sectorul militar şi de apărare.
“Dacă guvernul nu ar fi făcut cheltuieli în primul trimestru, produsul intern brut ar fi fost cu 0,4 procente mai mic,” a spus Simon Wells, economist al HSBC. În aceste condiţii, PIB-ul ar fi scăzut cu 0,7 procente.
În acelaşi timp, rata inflaţiei, mai mare cu 0,6 procente, continuă să taie din puterea de cumpărare. Venitul disponibil al locuitorilor, ajustat cu creşterea preţurilor, a scăzut cu 0,9 procente în primele trei luni ale acestui an. Cheltuielile de consum s-au ajustat uşor, cu 0,1 procente. Rata de economisire a scăzut, de la 6,9 procente, la 6,4 procente.
“Există puţine semnale care să indice că ace