Germania şi Franţa sunt singurele echipe care au mai avut şansa să facă "tripla" la turneele finale
Fabregas a transformat lovitura de la 11 decisivă în semifinal de miercuri cu Portugalia şi a calificat Spania în a treia finală consecutivă de campionat european sau mondial. În 2008 şi 2010, ibericii au făcut senzaţie, imitând RFG-ul anilor '70 şi Franţa lui Zidane, singurele naţionale care reuşiseră până atunci să cucerească două astfel de trofee la rând. Mai mult, jucătorii lui Vicente del Bosque se vor lua acum la trântă cu istoria, având şansa să devină prima ţară de pe harta fotbalului care devine de două ori consecutiv regină a Europei. Şi, în acelaşi timp, cea dintâi care câştigă trei finale succesive în competiţiile oficiale, contabilizând aici şi meciul împotriva Olandei, de la Johannesburg, din vara lui 2010.
RFG a fost prima
Interesant este că performanţă de care este atât de aproape Spania, a fost şi la îndemâna Germaniei Federale, în 1976. Nemţii deveniseră în premieră campioni continentali în Belgia, în 1972, după ce spulberaseră cu 3-0 URSS-ul, în finala de pe "Heysel". Şi-au continuat supremaţia după doi ani când au "doborât" Olanda (scor 2-1), chiar la Munchen, iar în 1976 ar fi trebuit să întregească şirul de trei victorii. Un pas important fusese făcut, RFG-ul calificându-se iar în finală, unde atunci era aşteptat de Cehoslovacia. Teoretic, un adversar inferior, dar care a închis drumul spre glorie al nemţilor la loviturile de departajare, prin celebra "scăriţă" a lui Panenka.
Franţa s-a făcut de râs
Succesorii germanilor şi predecesorii "Furiei Roja" au fost "cocoşii galici" care în 1998 şi 2000 dominau fotbalul mondial, coordonaţi magistral de "magicianul" Zidane. Campioană mondială pe propriul teren, după ce au surclasat Brazilia (3-0), Franţa a primit şi laurii fotbalului eu