Liderii zonei euro au deschis încet, joi noapte, la Bruxelles, calea spre integrarea fiscală şi bancară. Aceasta pare să se facă treptat şi să includă mai întâi moneda unică.
Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
O decizie nu era aşteptată joi noapte, dar drumul spre o mai mare integrare fiscală şi bancară este acum ceva mai neted decât înainte. Liderii zonei euro s-au reunit după miezul nopţii, în urma şedinţelor comune avute între toţi cei 27 de membri ai UE.
"Integrarea solidară", a se înţelege cea bancară şi financiară–un prim pas spre federalism-s-ar putea face treptat şi probabil fără ţările care au ales să nu adere la moneda unică, precum Marea Britanie şi Suedia.
La început ar fi vorba doar despre o integrare privind zona euro. Mişcarea poate cuprinde într-un al doilea timp şi ţările din afara acestei zone, dar care au vocaţia de a adopta euro, ca România.
Federalism european doar pentru unii
Această idee de deschidere spre federalism, renăscută din necesitatea evidentă a unei integrări bancare îşi face loc la Bruxelles din ce în ce mai mult în ultimele ore.
Un transfer minim de suveranitate este necesar, cred mai mulţi lideri europeni şi înalţi oficiali ai UE, dar acesta să fie acompaniat de solidaritate. Vorbim aici despre o centralizare a activităţilor bancare, dar şi a supravegherii bancare. La fel, se vorbeşte despre un mai mare control al bugetelor naţionale, pentru a evita viitoare riscuri de derapaj, precum cele din prezent.
Franţa pune însă o condiţie pentru ca proiectul să rămână realist: integrarea să se facă la început între 17 state (zona euro) şi nu între toate cele 27 ale UE, dintre care unele nici nu-şi doresc moneda euro.
În afara zonei euro şi mai ales în estul european, unele ţări nu sunt gata să se plângă de această excludere. România şi Polonia sunt pe cal