În lupta dintre preşedinte şi premier privind reprezentarea la Consiliul European de vară, premierul Ponta pare să fi ieşit victorios de vreme ce se află la Bruxelles şi conduce delegaţia României la acest summit important pentru viitorul Europei. Cu toate acestea, faptul că plecarea lui Ponta la Bruxelles s-a făcut cu preţul ignorării Constituţiei este posibil să-l coste pe liderul PSD în plan intern mai mult decât a câştigat în plan extern. Atacurile concertate asupra Curţii Constituţionale au completat seria de măsuri controversate care îi conturează actualului Guvern un profil de regim discreţionar.
Traian Băsescu a ales să rămână acasă şi să ţină o modestă şi aparent umilă conferinţă de presă, în care a părut că s-a plâns că n-a fost lăsat să plece. Dar, ca întotdeauna când este vorba de Tra-ian Băsescu, aparenţele sunt înşelătoare. Niciodată, de când un oficial român participă la vreo reuniune a instituţiilor europene, mass-media nu au relatat momentul în care acesta primeşte însemnele reprezentării pentru că acesta este, mai curând, un gest comun şi fără altă semnificaţie în afară de cele de securitate şi protocol.
Ieri, pentru prima oară în istoria presei româneşti, agenţiile informau că Victor Ponta a primit la aterizarea pe aeroportul din Bruxelles, din partea ambasadorului Mihnea Motoc, mult râvnitele însemne.
Semn că nici măcar la plecarea din Bucureşti Victor Ponta şi membrii delegaţiei sale nu au ştiut ce va fi făcut Traian Băsescu şi dacă nu cumva a furat startul. În momentul primirii însemnelor, Ponta a răsuflat, probabil, uşurat. Bătălia pentru reprezentarea la summit fusese câştigată.
Care a fost atuul lui Ponta
Principala armă a lui Victor Ponta a constituit-o faptul că Ministerul de Externe se află în posesia sistemului de comunicare cu Uniunea Europeană şi că orice comunicare oficială între autorităţile rom