Iunie 1969. Luna începea cu interzicerea reclamelor pentru tutun, la posturile de radio şi TV din Canada. Întorcîndu-ne nu foarte mult în timp, găseam aceste reclame, rămase asemeni unor vestigii arheologice prin comportamentul Omenirii. Avea să mai treacă puţin timp pînă cînd reclamele la ţigarete erau interzise şi în Statele Unite. Momentul cu pricina este 2 ianuarie 1971.
Un tînăr în vîrstă de 22 de ani se strecura în compartimentul rezervat trenului de aterizare al unui avion supersonic parcat în Capitala Cubei, Havana, şi supravieţuia unui zbor de nouă ore cu destinaţia Spania, în ciuda altitudinii (aproape 10.000 de metri) şi a lipsei de oxigen.
Generalul Franco închidea frontiera Spaniei cu Gibraltarul, enclava din sudul Peninsulei Iberice, aflată sub tutelă britanică. Tot în universul hispanic, un meci de fotbal ducea la ruperea relaţiilor diplomatice dintre două ţări din America Centrală: Honduras şi El Salvador. Rădăcinile conflictului erau mai adînci şi aveau ca bază imigraţia salvadorienilor în ţara învecinată, astfel că meciurile din preliminariile Cupei Mondiale a fost un simplu pretext. După o dublă manşă cîştigată de gazde, disputa de baraj din Ciudad de Mexico a fost cîştigată de salvadorieni, în prelungiri. El Salvador avea să învingă în acelaşi mod naţionala statului Haiti, în runda finală, şi să se califice la turneul din Mexic. Acolo unde a capotat în faza grupelor. Revenind la războiul de o sută de ore din iulie 1969, acesta s-a încheiat printr-un armistiţiu semnat rapid şi urmat de retragerea armatei salvadoriene de pe teritoriul hondurian.
Pe 25 iunie, se juca meciul cel mai lung din istoria turneului de la Wimbledon. Pancho Gonzalez îl învingea pe Charles Pasarell, după o confruntare cu 112 de game-uri, care durase aproape cinci ore şi un sfert. Ce să mai spunem despre meciul din 2010, început pe 22 şi încheiat pe 24 iunie