Magistraţii instanţei supreme au respins ieri recursul iniţiat de inculpaţii din dosarul RAFO Oneşti, astfel încât decizia Curţii de Apel Bucureşti, de condamnare cu închisoarea a omului de afaceri Corneliu Iacobov, a lui Toader Găurean şi a lui Marin Marin este definitivă şi irevocabilă.
Astfel, Corneliu Iacobov şi Marin Marin sunt condamnaţi la câte 7 ani de închisoare cu executare, iar Toader Găurean la şase ani.
În ultimul cuvânt, Corneliu Iacobov le-a declarat judecătorilor că societatea Rafo "era şi este" cu capital integral privat, fiind condusă de Adunarea Generală a Acţionarilor, şi că există numeroase aprecieri la dosar care nu sunt conforme cu realitatea.
Ieri după-amiază, instanţa de executare urma să întocmească actele de încarcerare ale celor trei, mandatele urmând a fi puse în aplicare de poliţie, care îi va duce pe condamnaţi în locuri de deţinere în funcţie de domiciliile lor.
În 2005, Corneliu Iacobov, Toader Găurean şi alte două persoane au fost trimişi în judecată, pentru prejudicierea Rafo Oneşti, după ce aceştia au încheiat cu o firmă din Câmpina, Metal EuroEst, un contract de vânzare-cumpărare având ca obiect un pachet de acţiuni la Electrocarbon Slatina.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DIICOT, Corneliu Iacobov, Toader Găurean - administrator unic la SC Rafo SA, Liliana Luchian şi Marin Marin sunt acuzaţi că, în perioada 2000 - 2003, s-ar fi asociat în vederea prejudicierii Rafo cu 24.289.450 de lei (peste 240 de miliarde de lei vechi).
Procurorii au stabilit că, în calitate de acţionar majoritar şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Vradicor Financiar Group SA (firmă care făcea parte din consorţiul Canyon Servicos şi Imperial Oil, acţionarul majoritar la Rafo Oneşti), Iacobov se interesa şi era informat în legătură cu producţia, relaţiile comerciale derulate de rafinărie cu alte