Liderii europeni au ajuns la un acord asupra unui pact pentru creştere economică cu o valoare de 120 de miliarde de euro, a anunţat joi preşedintele UE, Herman Van Rompuy, citat de AFP.
UPDATE ora 16.30 Măsurile convenite de liderii europeni în urma summitului de la Bruxelles, după discuţii care au durat 13 ore şi jumătate, până târziu în noapte, au alimentat puternic optimismul investitorilor care au trimis la cer acţiunile multor bănci şi au făcut ca euro şi petrolul să marcheze cel mai mare avans din ultimii ani.
În jurul orei 16.30, bursele europene erau la cote extreme, marcând creşterile cele mai importante după multe luni de zile. Principalul motor de creştere al burselor erau acţiunile băncilor, care, după agrearea de către liderii europeni a unui plan de recapitalizare a acestora, au devenit brusc extrem de atractive.
Pe acest fond de apreciere puternică, băncile greceşti s-au remarcat detaşat. Astfel, acţiunile Alpha Bank creşteau cu 16,4%, cele ale EFG Eurobank (banaca-mamă a Bancpost n.r.) săreau cu 16,9%. O creştere de aproape 15% înregistra şi Piraeus Bank, urmată îndeaproape de National Bank of Greece (banca-mamă a Băncii Româneşti), care avansa cu 14,5%. Graţie acestor creşteri fulminnate, indicele bursei din Atena marca cea mai mare apreciere, de 5,9%.
Imediat după băncile greceşti, cele italiene se bucurau de cele mai importante creşteri. Unicredit şi Intesa Sanpaolo câştigau fiecare 7,7%, astfel că indicele bursei din Milano creştea cu 4,44%.
Bursele din Franţa şi Germania marcau de asemenea creşteri impresionante, de 3,5% per ansamblu, ambele fiind impulsionate de bănci. Pe bursa din Paris, Societe Generale câştiga 7,5%, iar BNP Paribas avansa cu 7,3%, în vreme ce Credit Agricole recupera 6,7%.
Pe bursa din Frankfurt, Deutsche Bank, cea mai mare bancă din zona euro după activ