Gradul de incertitudine faţă de acest sector de la noi este unul dintre cele mai mari din EMEA
Schimbările legislative frecvente şi calitatea redusă a relaţiilor cu autorităţile fiscale sunt principalele cauze
Gradul de incertitudine privind sistemul fiscal, în special ca urmare a schimbărilor legislative frecvente şi calităţii relaţiei cu autorităţile fiscale, este, în România, unul dintre cele mai ridicate din regiunea Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, potrivit unui studiu realizat de Deloitte.
Informaţia este inclusă în prima ediţie a raportului "Gradul de certitudine fiscală - un studiu despre relaţia dintre companii şi autorităţile fiscale" în 24 de state din EMEA. "Deşi rezultatele arată că în majoritatea ţărilor companiile au o relaţie bună cu autorităţile fiscale locale, gradul general de incertitudine reprezintă un motiv de îngrijorare: unul din doi respondenţi consideră că incertitudinea fiscală din ţara lor are un impact şi chiar afectează operaţiunile companiei pe care o reprezintă", se arată într-un comunicat al Deloitte, citat de Mediafax.
Studiul analizează, totodată, gradul în care autorităţile locale implementează sistemele informatice la nivel operaţional, modul în care respondenţii din diverse ţări percep disensiunile cu autorităţile locale şi sistemul de soluţionare fiscală anticipată. "Acum trei ani, Deloitte Tax lansa raportul Fiscalitatea românească - Radiografia unei reforme incomplete, care prezenta o parte dintre provocările semnalate de marii contribuabili din România. Identificam atunci două neajunsuri importante care contrabalansau avantajele competitive ale sistemului fiscal românesc (în principal cota unică de 16%). Aceste neajunsuri erau incertitudinea cauzată de frecvenţa modificărilor legislative şi calitatea relaţiei cu autorităţile fiscale (inclusiv transparenţa, nivelul de pregătire şi disponibili