Multe companii exportatoare chinezești au început să păstreze dolarii câștigați, pariind pe faptul că yuanul nu se va mai aprecia foarte mult. O schimbare de strategie care are efecte puternice asupra sistemului financiar chinezesc.
Până recent, exportatorii chinezi, precum compania de stat Huihong International Group sau compania privată Saijia Co. se grăbeau să-și vândă dolarii obținuți băncilor contra yuani, moneda chinezească fiind într-un proces puternic de apreciere. În prezent, deoarece creșterea monedei chinezești nu mai este certă, aceste companii țin de dolarii câștigați cât mai mult timp posibil, anunță publicația financiară „Wall Street Journal”.
Impactul asupra politicii monetare chinezești
„În trecut, am fi schimbat dolarii pe renminbi în aceeași zi în care primeam plățile”, a declarat Fang Minghua, președintele Saijia, o companie situată în Jiangsu, o provincie din estul Chinei și care vinde articole de îmbrăcăminte în Statele Unite, Australia, Japonia și Europa. „În prezent, nu ne grăbim să ne vindem dolarii”, a adăugat Fang. „Preferăm să așteptăm și să vedem ce se întâmplă”.
Vezi de ce China ar putea deveni și cea mai mare piață a aurului
Această schimbare prezintă implicații profunde nu doar pentru companiile chinezești, dar și pentru băncile din Chna, bănci care întâmpină dificultăți crescânde în a-și spori rezervele valutare. Pentru patru luni din ultimele opt băncile au vândut mai multă valută decât au cumpărat, un semn al schimbării de strategie a companiilor chinezești față de dolarul american.
Totodată, datorită faptului că firmele nu-și mai convertesc dolarii în yuani duce la scăderea volumului de yuani în economie. Acest lucru a forțat Banca Populară a Chinei să reducă rata rezervelor minime obligatorii pentru bănci (RRR) de trei ori din noiembrie 2011 pentru a lăsa acestora mai multă li