După aproape cinci ani petrecuţi la Rădăuţi, o familie de refugiaţi sârbi, numărând zece persoane, doi adulţi şi opt copii, doi dintre ei născuţi în România, a ajuns înapoi în ţara din care au plecat în 2007, împinşi de sărăcie şi instabilitatea politică internă şi ameninţările de război.
Soţii Stoicicov s-au întors acasă cu speranţe pentru un nou început, ajutaţi fiind de reprezentanţii Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM) să-şi înceapă propria lor afacere.
Familia de refugiaţi sârbi face parte dintre cei 45 de migranţi care au primit şi ajutor de reintegrare, după ce au acceptat să fie returnaţi voluntar în ţările lor de origine, în cadrul proiectului „Sprijinirea Programelor de Returnare Voluntară Asistată şi Reintegrare în România”.
Adriana Lungu, reprezentanta Asociaţiei pentru Rezolvarea Alternativă a Disputelor (ADRA), ONG-ul care asigură componenta de consiliere în NV ţării în cadrul proiectului “Sprijinirea programelor de Returnare Voluntară Asistată şi Reintegrare în România”, ne-a declarat: „La începutul lunii februarie a acestui an, ne-au anunţat prin reprezentanţii Centrului Regional Rădăuţi că vor să se întoarcă acasă. Am luat legătura cu cei de la OIM - Biroul Bucureşti şi am demarat procedurile pentru obţinerea documentelor de călătorie şi organizarea transportului întregii familii înapoi în Serbia. În urma discuţiilor purtate de reprezentanţii OIM cu cei doi adulţi din familia de sârbi, am decis că cel mai bine pentru ei este să-i ajutăm să-şi achiziţioneze un microbuz cu care să înceapă o afacere cu transport de persoane. Toţi cei zece au plecat spre Serbia pe 28 mai 2012. Acum au un microbuz, iar tatăl a demarat afacerea de transport de persoane”.
190 de migranţi, convinşi să se întoarcă voluntar în ţările lor
În cadrul acestui proiect, desfăşurat în perioada octombrie 2011 – iunie 2012, 190 de migr