Bucureştiul nu mai reprezintă mare lucru în sporturile majore de echipă. Transilvania este regiunea cu cele mai multe campioane (7), iar Constanţa, singura localitate care a obţinut două titluri în 2012 .
La două decenii după căderea regimului comunist, Bucureştiul nu mai înseamnă mare lucru în sporturile de echipă, cele pe care le-a dominat cu autoritate, prin Steaua, Dinamo şi Rapid, în deceniile 8 şi 9 ale secolului trecut.
De trei ani, nicio echipă reprezentând Capitala n-a mai izbutit să cucerească laurii în campionatele naţionale, la sporturile majore. Iar situaţia este pe punctul de a se repeta şi anul acesta în condiţiile în care în rugby, unde nu s-a decernat încă titlul, Baia Mare şi Timişoara au pornit ca principale favorite.
În fotbal, sportul de echipă care se bucură de cel mai mare interes la noi, grupările bucureştene au înregistrat un recul evident din 2007 încoace. Steaua, Dinamo şi Rapid, formaţii care au împreună 44 de titluri, au fost „îngropate" de promisiunile făcute de finanţatorii lor.
S-au conturat noi poli de putere
Sunt arhicunoscute formu-lările de genul „Lăsaţi-ne să ne antrenăm pentru Liga Campionilor!" sau "Până la Paşte vom fi campioni!", unele care n-au reuşit să-i motiveze pe jucătorii celor care le-au lansat.
În timp ce „granzii" Capitalei se războiau în... declaraţii, echipele mai mici, provinciale, care altădată nici nu contau, şi-au văzut de treabă, adunând punct după punct. CFR Cluj (3 titluri), Unirea Urziceni (1) şi Oţelul Galaţi (1) au profitat astfel de instabilitatea formaţiilor bucureştene, care au făcut multe transferuri după ureche (a se citi DVD-uri) şi au schimbat antrenorii pe bandă rulantă. Apariţia în prim-plan a unor echipe din provincie n-a fost deloc întâmplătoare. Din contră, astăzi putem vorbi deja despre stabilirea unor noi poli de putere în sportul român