În timp ce la Bruxelles, Uniunea Europeană a luat o serie de decizii care să garanteze însănătoşirea sistemului bancar, în Marea Britanie a izbucnit un scandal de proporţii, care zguduie City-ul londonez. Băncile Barclays, HSBC, Lloyds şi Rozal Bank of Scotland sunt acuzate de "încălcări grave" în comercializarea de produse financiare complexe.
Autoritatea britanică de reglemetare a pieţelor financiare a dat totul în vileag: băncile în cauză au vândut produse financiare complexe, fără a-şi informa clienţii asupra costurilor şi riscurilor, care nu au fost bine asigurate. Potrivit estimărilor Autorităţii, din 2001 şi până în prezent au fost vândute 28 de mii de contracte de acest tip.
Ministrul de Finanţe, George Osborne, a confirmat că în urma acestor dezvăluiri, se va pune în mişcare o anchetă penală împotriva băncilor incriminate şi împotriva persoanelor implicate. "În primul rând, cum a fost posibil ca astfel de eşecuri să aibă loc, fără a fi sesizate şi verificate mai ales în ultimii doi ani de dinaintea crizei, când au avut loc cele mai serioase încălcări ale legii având în spate doar lăcomia? În al doilea rând, trebuie să vedem ce schimbări sunt necesare în sistemul de reglementare în viitor, pentru a preveni astfel de abuzuri şi pentru a ne asigura că autorităţile au toate puterile necesare pentru a-i trage la răspundere pe cei vinovaţi", a declarat George Osborne.
La acest scandal se adaugă cel izbucnit la mijlocul săptămânii, când o anchetă internaţională a dezvăluit că Barclays a manipulat ratele de dobândă pe piaţa interbancară, pentru a se proteja în perioada de vârf a crizei financiare. Concret, banca este acuzată că ar fi ascuns costurile reale ale dobânzilor plătite, pentru a nu-şi da de gol slăbiciunile. Este vorba de LIBOR, London Interbank Offered Rate, adică media valorii ratelor de dobândă pe care băncile le percep când se î