Pentru a solicita restituirea banilor cheltuiţi cu medicamentele pe perioada internării, în baza unei legi în vigoare, un bolnav are nevoie de o serie de acte, pe care cu greu le poate obţine. În majoritatea cazurilor, el se lasă păgubaş, mulţumit că a scăpat de spital, iar singurele care câştigă sunt farmaciile din jurul unităţilor sanitare.
Până ca bolnavul internat să ajungă să-şi recupereze banii cheltuiţi prin spital, de cele mai multe ori pe medicamente, este cale lungă, deşi legea îi oferă acest drept. Actul normativ care obligă unităţile medicale să suporte toate cheltuielile cu asiguraţii internaţi, inclusiv cele pentru medicamente, materiale sanitare şi investigaţii paraclinice, pe care bolnavii le plătesc de obicei din buzunar, este respectat foarte rar de spitale. Pentru ca bolnavului să-i fie returnaţi banii cheltuiţi pe perioada spitalizării, este nevoie de acte şi aprobări peste aprobări, iar pacientul se lasă de cele mai multe ori păgubaş. Este mulţumit că a scăpat de spital şi nu mai vrea să audă de birocraţie, de pe urma căreia cel mai mult au de câştigat farmaciile din jurul unităţilor sanitare. Dovadă că acestea apar precum ciupercile după ploaie. „Dacă nu ar avea profit, ar mai fi atâtea farmacii pe lângă spitale? Asta e cea mai bună dovadă că le merge bine şi că trăiesc de pe urma reţetelor pe care bolnavii le primesc în spital“, este concluzia trasă chiar de un medic din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Craiova.
Cunoaşte legea, dar ne spune că la el pe secţie nu s-a făcut niciodată un referat prin care să se restituie bolnavului banii cheltuiţi pe perioada internării. Pentru că nu a solicitat nimeni acest lucru. „Pacienţii sau aparţinătorii ştiu că sunt situaţii în care nu avem nici măcar minimum de materiale, vată, perfuzoare, apă oxigenată, nu mai vorbesc de eternul algocalmin. Şi nu se miră nimeni când primeşte