Oamenii care îşi rememorează propriul trecut prin prisma amintirilor negative sunt mai predispuşi la îmbolnăvire, cel puţin aşa sugerează un studiu publicat recent în revista Universitas Psychologica.
Potrivit rezultatelor unor sondaje realizate de cercetători de la Universitatea din Granada, Spania, atitudinea pe care oamenii o adoptă faţă de trecut, prezent şi viitor influenţează nu doar percepţia pe care o au referitor la starea de sănătate, ci şi calitatea vieţii în general, relatează redonline.co.uk.
În cadrul studiului a fost analizată situaţia a 50 de persoane - 25 de femei şi 25 de bărbaţi - cu vârste cuprinse între 20 şi 70 de ani. Eşantionul de subiecţi a fost ales aleatoriu, iar evaluarea a fost făcută prin intermediul chestionarelor şi al unor teste de orientare temporală.
Participanţii la sondaj au fost întrebaţi ce părere au despre propriul trecut şi despre starea lor de sănătate fizică şi mentală.
S-a dovedit că cei care aveau regrete în privinţa celor întâmplate în trecut erau mai predispuşi la îmbolnăviri de tot felul şi chiar mai afectaţi de durerea fizică şi de problemele de ordin psihic, în comparaţie cu cei care încercau să trăiască mai mult în prezent decât în trecut.
În plus, în urma procesării datelor a rezultat şi că persoanele care privesc în urmă cu mânie se mobilizează mai greu să îndeplinească sarcinile şi activităţile zilnice.
Cristian Oyandel, coautor al studiului, a precizat că echipa sa a observat că, dintre subiecţii studiaţi, cei care afişau o atitudine negativă faţă de evenimentele din trecutul lor aveau tendinţa de a se gândi cu pesimism şi fatalism atât la prezent, cât şi viitor.
„O astfel de atitudine poate genera probleme grave în relaţiile sociale şi intime”, a explicat Oyandel, care a dorit să sublinieze că pentru o bună calitate a vieţii nu doar perspectiva vieţii trebuie să fie optimi