Din dragoste pentru frumos
Anul acesta, între 16 şi 20 mai, s-a petrecut la Paris şi la Limours a doua ediţie a unui Festival de arte, sub genericul "Din dragoste pentru frumos”. Iniţiatorul şi organizatorul a fost Mitropolia Ortodoxă Română pentru Europa Occidentală şi Meridională. Tema din acest an a Festivalului a fost cea propusă în chip misionar de Patriarhia Română, pentru acest an: Taina Sfântului Maslu şi îngrijirea bolnavilor, dar, într-un sens mai larg şi mai adecvat, referindu-se la îngrijirea tuturor celor aflaţi în suferinţă trupească şi sufletească. Drept urmare a activităţii mele îndelungate alături de Horia Bernea, în cadrul Muzeului Ţăranului Român, am fost poftit pentru a doua oară la festival, pentru a spune un cuvânt despre gândirea şi manifestările ţărăneşti, dar şi pentru câteva reflecţii teologice de pe marginea lor, ceea ce a presupus şi peregrinări prin tema atât de generos tratată de ţăranul român şi atât de bogată în manifestări, a morţii şi a depăşirii ei.
Cum atât de concis şi de cuprinzător spunea Înaltpreasfinţitul părinte mitropolit Iosif Pop: "Cultura în jurul Bisericii şi a Evangheliei este darul frumuseţii lui Dumnezeu pentru noi, oamenii, pe care îl întoarcem şi noi lui Dumnezeu”. Adoptând acest nobil deziderat, Festivalul şi-a respectat numele şi s-ar putea spune despre el, foarte pe scurt şi la obiect, că a constituit o înşiruire de frumuseţi, spre bucuria atât a celor care l-au născut, ostenindu-se îndelung pentru el, cât şi a celor care au venit să se înfrupte din această ofrandă spirituală. Sub această specie, a frumuseţii, atât de dragă omului firesc, vom spune şi noi câte ceva despre Festival.
Frumuseţea gândului de pornire
Poate că întâia frumuseţe despre care ar trebui vorbit ar fi aceea a gândului de a organiza acest Festival, cu deschiderea lui