Aproape 45% din contribuabili spun că nu au parte de un tratament corect din partea autorităţilor de profil.
În faţa investitorilor, România are un atu important în raport cu ţările vecine: cota unică de 16%. Din păcate, alte probleme anulează acest avantaj.
Potrivit unui raport realizat de Deloitte în 24 de state, peste 15% din contribuabilii români spun că au o relaţie foarte proastă cu fiscul, în special cu personalul responsabil de impozitul pe profit şi TVA, acesta fiind unul din cele mai mari procente în rândul ţărilor analizate.
Totodată, peste 55% dintre respondenţii români au spus că relaţia cu autorităţile fiscale este caracterizată de incertitudine. În schimb, în Elveţia, 80% din contribuabili nu au această problemă. În cazul unui conflict cu fiscul, românii nu cred că vor fi trataţi corect.
Divergenţele cu autorităţile fiscale locale sunt rezolvate prin recurs administrativ. În România, doar o mică parte din respondenţi consideră că ar ajunge astfel la o soluţie satisfăcătoare.
Tratament incorect
Totodată, în timp ce majoritatea respondenţilor la chestionar, adică 83%, consideră că pot avea parte de un tratament corect din partea fiscului, în România peste 43% susţin că acest lucru nu este posibil.
În studiu România se remarcă prin cele mai mari procente atunci când este vorba de gradul de nemulţumire al contribuabililor.
La studiu au participat 1.328 respondenţi din 22 de ţări din Europa şi 2 din Africa.
55% din români
spun că relaţia lor cu fiscul este caracterizată de incertitudine