Decizia instanţei supreme din SUA de a valida proiectul privind reforma sistemului medical este "o victorie a tuturor americanilor", declară preşedintele Barack Obama. Curtea Supremă de Justiţie a validat joi proiectul propus de administraţia Obama.
Corespondentul RFI la New York, Radu Tudor
Pe muchie de cuţit această decizie. Judecătorul-şef John Roberts, considerat până acum un conservator de încredere, s-a alăturat aripii liberale într-o majoritate simplă (5-4), care a considerat că penalizarea prevăzută pentru cei care refuză să se asigure reprezintă o taxă, o formă de impozitare, iar impozitarea este de resortul Parlamentului Federal.
În ultimii doi ani de dezbateri politice intense şi pe tot parcursul judiciar al legii în instanţele inferioare, ca urmare a contestaţiilor depuse de 26 de state, puţini au anticipat că acesta va fi argumentul utilizat în ultima instanţă pentru a proclama constituţionalitatea reformei sanitare.
"Se reafirmă astfel un principiu fundamental şi anume că în America, cea mai bogată naţiune a lumii, o boală sau un accident nu trebuie să ducă la ruină financiară. Vom aplica această lege, o vom ameliora pe cât posibil, dar nu vom accepta, nu ne putem permite să acceptăm o reluare a disputelor politice pe această temă sau o revenire la trecut", declara imediat după anunţarea verdictului preşedintele Obama.
Principalii benficiari ai legii vor fi cei peste 30 de milioane de americani care sunt la această oră complet lipsiţi de asigurare medicală.
"Ceea ce Curtea Supremă n-a făcut în ultima zi a sesiunii, voi face eu în prima zi a mandatului: voi demara procedura de revocare a legii Obama. O fi ea constituţională, dar nu este bună din punct de vedere politic", a considerat candidatul republican la preşedinţie, Mitt Romney.
Republicanii, care au mizat pe Curtea Supremă au pierdut, dar nu s-au pred