Românii care își doresc ca vara copiilor lor să fie, în același timp, distractivă și instructivă trebuie să se pregătească să scoată din buzunar între câteva sute și câteva mii de euro.
Cu mai mult de o lună înainte de terminarea școlii, Laura, o elevă de 9 ani din cartierul bucureștean Militari, știa exact ce va face în această vară: prima săptămână de vacanţă o va petrece la o mătușă, în apropiere de Brașov, după care se întoarce în București, unde va lua parte la cursuri de înot, balet și pictură. „La sfârșitul lui iulie merge în tabără la munte, la Păltiniș, după care plecăm în concediu toți trei, iar la sfârșitul lui august va lua parte la un curs de matematică distractivă la ea la școală“, spune mama fetiței.
Venirea vacanței este o adevărată mină de aur pentru numeroase firme și ONG-uri, ce se întrec în oferte care mai de care mai atrăgătoare pentru cele aproape trei luni libere. „De la mijlocul lui iunie, numărul de înscrieri la cursurile de inițiere în înot se majorează cu circa 50%“, dezvăluie antrenorul coordonator George Munteanu, de la clubul sportiv Luna din Brașov. Tarifele variază între 200 de lei pe opt ședințe, pentru cursurile colective (250 lei pe opt ședințe pentru copiii între 3 și 5 ani), și 50-60 de lei pe ședință pentru cele individuale (cu doi, respectiv cu un singur cursant). Creșterea interesului din partea debutanților are și un revers: grupele de înot de performanță pe care se bazează clubul în timpul anului școlar sunt întrerupte, și la fel se întâmplă și cu orele de aquagym.
Și alte sporturi devin mai atrăgătoare după intrarea în vacanță. „Noi avem cursuri de tenis în tot timpul anului, însă de obicei în sezonul cald, când elevii au mai mult timp liber, crește și numărul participanților“, spune Ciprian Oltean, managerul clubului sportiv Winners din Cluj Napoca. În această vară, spune el, clubul a organizat un su