Bucureştenii au colectat anul trecut 6.000 de tone de deşeuri de ambalaje de plastic, sticlă, hârtie-carton şi metal, repreyentând cu 60% mai mult decât în anul 2010, a declarat, astăzi, Lorita Constantinescu, directorul de comunicare al companiei Eco-Rom Ambalaje, în cadrul celei de-a treia ediţii a Recicloniadei.
Potrivit acesteia, creşterea se datorează atât extinderii reţelei de colectare selectivă, cât şi îmbunătăţirii serviciilor oferite de operatori. Astfel, în prezent, Bucureştiul este acoperită într-o proporţie de 25% cu servicii de colectare selectivă, ceea ce înseamnă că aproape 500.000 de locuitori ai capitalei au acces la astfel de servicii.
Eco-Rom Ambalaje are acorduri cu primăriile sectoarelor 1, 2, 3 şi 6, prin care sunt puse la dispoziţie un total de 450 de baterii de containere albastre, galbene şi verzui. În 2011 au fost demarcate şi servicii de colectare cu saci în zonele cu case.
Potrivit unui sondaj realiyat de IMAS la începutul anului, popularitatea colectării separate este în creştere în Bucureşti. Potrivit sondajului, în medie, 30% dintre cei intervievaţi consideră că punctele cu containere sunt în apropierea casei, iar 30% percep că acestea sunt “în zonă, puţin mai departe de locuinţă”, 25% le consideră departe, 15% nu cunosc aceste containere.
Aproximativ 50% dintre respondenţi au declarat că separă deşeurile în gospodărie, în vederea reciclării. O parte păstrează ambalaje în vederea folosirii (cele de sticlă şi plastic – 30%), aproximativ 15% le depun separat lângă deşeurile menajere şi doar 24% depun hârtia şi cartonul în containerele colorate, 32% depun plasticul, 20% sticla şi doar 10% depun deşeurile de metal – doze şi conserve în containerele colorate.
Pentru 60% dintre participanţii la sondaj, separarea este un comportament recent, de aproximativ, 1-2 ani, şi doar 40% recunosc că au început să sepa