Interimatul îi expiră astăzi, dar Liviu Pop nu dă semne că va pleca. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNENȚU
Liviu Pop s-a înfipt bine în fotoliul de la Educaţie. Are planuri clare şi pe termen scurt, şi pe termen lung. Spune că nu e în război cu Funeriu, ba chiar îl invită pe fostul ministru să-i dea sfaturi.
Evz: După o evaluare naţională cu bucluc ce le transmiteţi elevilor care încep luni probele scrise de Bac?
Liviu Pop: Lucrurile sunt în regulă în ceea ce priveşte organizarea, nu vor fi probleme. Nu ştim cum va fi cu subiectele pentru că ele au fost finalizate în aprilie, le aveam în “arhivă". Important e ca toate sălile să fie supravegheate video, să fie comisiile complete, să avem apă în săli.
Anul trecut, inspectorii şi şefii de comisii au primit instrucţiuni clare să fie drastici, să nu tolereze copiatul. Le-aţi transmis la fel?
Nu am făcut un astfel de apel, am încredere în profesorii din România. Ceea ce am transmis profesorilor a fost să nu aplece urechile la presiuni pe care e posibil să le facă anumiţi părinţi sau alte persoane. În momentul în care voi afla că s-a întâmplat aşa ceva, vor fi fără iertare.
Cum vor fi sancţionaţi profesorii care au elaborat subiectul ambiguu de la examenul de Limba română din cadrul Evaluării naţionale?
Vom face o analiză după Evaluare şi Bacalaureat, nu vreau să aducem astfel de elemente în mijlocul examenelor. La finalul lunii iulie vom începe analiza a ceea ce s-a întâmplat, în aşa fel încât să pregătim pentru anul viitor aceste subiecte fără probleme.
Există prevederi clare în lege vizavi de sancţiuni care se pot aplica, dar să lăsăm sancţiunile la final, eu mă gândesc că până atunci e nevoie de o regândire a programelor şcolare, în aşa fel încât să se elimine astfel de chestiuni de ambiguitate. Nu profesorii sunt de vină, de vină sunt programele, pentru că ele produc aceste elemente.