Romania si SUA au semnat primele 5 aranjamente de implementare a Acordului privind apararea antiracheta, anunta MAE si Ambasada americana. Trei dintre ele privesc activitatile fortelor Statelor Unite stationate pe teritoriul Romaniei, iar celelalte doua se refera la folosirea terenurilor din jurul Bazei Deveselu si a spatiului aerian deasupra si din jurul acesteia.
Co-presedintii Comitetului Mixt, Sebastian Huluban, secretar de stat in Ministerul Apararii Nationale, si generalul Mark O. Schissler din cadrul Comandamentului Fortelor SUA in Europa, sunt semnatarii acestor documente.
Ele sunt necesare pentru punerea in aplicare a Acordului privind apararea antiracheta.
Este vorba despre trei amendamente la Aranjamentele de Implementare ale Acordului dintre Romania si Statele Unite ale Americii privind activitatile fortelor Statelor Unite stationate pe teritoriul Romaniei, care se vor aplica si noului Acord. Ele vizeaza:
operatiunile cu proprietati imobiliare si managementul proprietatii imobiliare (gestionarea inventarului de constructii si structuri din zonele si facilitatile unde este permisa prezenta fortelor SUA),securitatea (procedurile necesare pentru asigurarea securitatii componentelor sistemului de aparare antiracheta in timpul transportului pe teritoriul Romaniei), crearea Subcomitetului Mixt privind apararea antiracheta din cadrul Comitetului Mixt existent.
Celelalte doua documente sunt, spre deosebire de anterioarele care sunt adaptate, nou convenite si privesc folosirea terenurilor din jurul Bazei Deveselu si utilizarea spatiului aerian de deasupra si din jurul Bazei Deveselu. Romania si SUA au semnat primele 5 aranjamente de implementare a Acordului privind apararea antiracheta, anunta MAE si Ambasada americana. Trei dintre ele privesc activitatile fortelor Statelor Unite stationate pe teritoriul Romaniei, iar