Liderii zonei euro au decis vineri ca ajutorul european să se îndrepte spre salavarea băncilor şi spre scăderea costului de împrumut pentru statele puternic îndatorate din zona euro precum Spania şi Italia, scrie Reuters. Sursa: REUTERS
Rezultatele celor 14 ore de negocieri în care Roma şi Madrid au înfruntat Belinul au fost primite bine de pieţele financiare. Euro a crescut puternic faţă de dolar, iar costurile de împrumut ale Spaniei şi Italiei au scăzut puternic.
Randamentele cerute de investitori pentru titlurile de stat pe zece ani ale Spaniei au scăzut cu 39 puncte de bază până la 6,56%. Totodată, randamentele solicitate pentru titlurile de stat emise de Italia au scăzut cu 42 puncte de bază până la 5,78%.
Irlanda a salutat deciziile, care marchează o întoarecere 180 de grade a Germaniei de la poziţia iniţiată.
"Rezultatul summitului nu rezolvă criza europeană odată pentru totdeauna" a spus Holger Schmieding de la Berenberg Bank pentru Reuters. "Este mai degrabă încă o încercare de a mai cumpăra ceva timp pentru ca strategia fiscală şi reformele structurale să poată arăta nişte rezultate. Una peste alta, există însă un oarecare progres" a mai spus acesta.
Răspunzând cerinţelor care au venit din partea liderilor Spaniei şi Italiei, care au ameninţat că vor bloca aprobarea pachetului care ar putea încuraja creşterea PIB-ului european, Germania a căzut de acord că fondurile de salvare pot fi folosite pentru stabilizarea pieţelor bondurilor fără a forţa ţările care urmează regulile bugetare impuse de UE să adopte măsuri suplimentare de austeritate.
În mod crucial, liderii Europei au căzut de asemenea de acord că va exista o singură instituţie de supraveghere a bănciilor din zona euro, subordonată Băncii Centrale Europene. Aceasta ar urma să fie creată până la finele anului, mult mai devreme decât