Cresterea economica a tarii din urmatoarele trimestre se va baza probabil pe cererea interna si nu pe exporturi, in conditiile in care exportul este afectat de criza din zona euro, se arata in raportul Ernst & Young Eurozone Forecast (EEF) - Summer 2012.
"Peste 70% din exporturile romanesti sunt adresate pietelor din UE, iar criza din zona euro indica perspective slabe pentru cresterea valorii nominale a acestora pe termen scurt. De aceea, orice crestere economica a tarii din urmatoarele trimestre se va baza probabil pe cererea interna", potrivit Raportului.
Conform analistilor Ernst & Young, cheltuielile de consum, cel mai probabil, se vor restrange pe masura ce populatia va incerca sa descarce din povara datoriilor. Acest lucru va fi contrabalansat de cresterea veniturilor reale pe fondul scaderii inflatiei si al planurilor Guvernului de a creste salariile bugetare.
Rezultatele care reies din modelarea EEF pentru Romania indica o crestere a cererii interne de 1,3% in 2012 si de 2,8% in 2013. Mai mult decat atat, EEF arata ca investitiile ar putea reprezenta un stimul important al cresterii in Romania, deoarece tara are nevoie de modernizarea infrastructurii.
PIB-ul Romaniei a scazut cu 0,1% in primul trimestru din 2012 fata de cel precedent.
Europa intre austeritate si nevoia de crestere
"Summer 2012" porneste de la premisa ca programul de austeritate al Greciei va continua si ca celelalte state membre ale zonei euro, precum Spania si Italia vor evita turbulente financiare semnificative in perioada urmatoare.
Daca aceste conditii sunt indeplinite, aversiunea fata de riscuri a pietelor financiare, a companiilor si a populatiei se va ameliora catre sfarsitul lui 2012, desi nivelul total al productiei zonei euro se estimeaza ca va scadea cu 0,6% anul acesta.
O eventuala revenire