Francezii îşi vor lua adio în acest sfârşit de săptămână de la Minitel, un precursor autohton al internetului care a adus servicii bancare online, rezervări de călătorie şi chiar chat-uri erotice pentru milioane de persoane cu un deceniu înainte de World Wide Web.
Într-o ţară unde rezistenţa la toate lucrurile 'anglo-saxone' se consolidează, Minitel evocă atât mândria faţă de curajul tehnologic al francezilor, cât şi regretul că Parisul nu a reuşit să profite de această reţea online comercială, lansată în 1982.
În perioada sa de vârf de la sfârşitul anilor 1990, circa 25 de milioane de persoane din Franţa foloseau cele 26.000 de servicii ale Minitel, care variau de la verificarea vremii la cumpărarea de haine şi rezervarea de bilete de tren. Creatorul său, compania France Telecom, nu a putut însă să vândă în străinătate acest sistem demodat.
'Prin Minitel am inventat multe din tehnologiile de astăzi', a spus Jean-Paul Maury, fostul director al proiectului Minitel în cadrul France Telecom.
'Accesarea de către un terminal a unui serviciu localizat la capătul lumii s-a născut odată cu Minitel: prin acest lucru înţeleg internetul şi toate reţelele online', a mai afirmat el.
Fanii se pregătesc să comemoreze dispariţia reţelei, în mod ironic - chiar pe internet. Pe reţeaua de socializare Facebook au apărut grupuri pentru a păstra vie memoria reţelei, grupuri care proclamă: 'Spunem NU sfârşitului Minitel'.
Pentru mulţi francezi, Minitel reaminteşte de o perioadă când ţara lor - criticată deseori pentru înăbuşirea inovaţiei antreprenoriale - era în avangarda modernităţii.
Sub preşedintele socialist Francois Mitterand, Franţa anilor 1980 se afla în avangardă prin arhitectura sa modernă îndrăzneaţă, cum ar fi piramida de sticlă de lângă Muzeul Luvru din Paris, inovatorul tren de mare viteză TGV