În condițiile în care Germania susține financiar o listă crescândă de țări îndatorate din cadrul zonei euro iar negocierile cu privire la soluționarea crizei se află în impas, liderii acestei țări au început să discute public ceea ce înainte nici nu putea fi menționat – ce se întâmplă în cazul în care zona euro se destramă?
O prăbușire a zonei euro ar putea conduce la „o reducere semnificativă a averii publice și a sistemelor de protecție socială”, a declarat Wolfgang Schauble, ministrul de finanțe al Germaniei la sfârșitul săptămânii trecute. La rândul său, Jens Weidmann, președintele Bundesbank, a avertizat că aceasta ar putea aduce cu sine „costuri și riscuri foarte mari pe care nimeni nu le poate estima”, anunță publicația financiară „Financial Times”.
Citește ghidul UBS cu privire la cele mai îndatorate țări ale zonei euro
Destabilizarea Europei
Sigmar Gabriel, liderul partidului Social-Democrat, de opoziție (SPD), a declarat în cadrul unui interviu acordat „Financial Times” săptămâna trecută că, „dacă euro se prăbușește, aceasta va fi urmată de o recesiune economică enormă și de o enormă destabilizare a Europei, ambele cu consecințe imposibil de imaginat” pentru Germania și Europa.
„Nu doresc acea alternativă. Situația este suficient de dificilă așa cum este în prezent”, a adăugat liderul opoziției germane.
Această discuție mai deschisă despre acest deznodământ nedorit dar posibil reprezintă o reflecție a unui pesimism mai ridicat în Germania. Politicienii încep să recunoască faptul că o viziune a unei Europe unite nu mai sunt suficiente pentru a satisface electoratul. Supraviețuirea monedei unice depinde de un calcul simplu: salvarea sa va fi scumpă, însă mult mai ieftină decât renunțarea la euro.
Vezi la ce procent a crescut sentimentul eurosceptic în Germania
Expunere imensă pe piețele p