Marea parte a informatiilor dupa ziua de joi se refera la disputa privind masurile pentru zona euro. Germania a trebuit sa faca niste concesii si, asa cum se exprima multi, a fost invinsa de Italia nu numai la fotbal, ci si la masa Consiliului European.Insa Romania ce a facut, a jucat, a stat pe banca de rezerve si a intrat in ultimele 5 minute? Ce mandat a avut? Si cat din mandat se reflecta in concluzii? Si cum ne pozitionam referitor la cedarea de suveranitate, la crearea unei uniuni fiscale, financiare?
Urmaresc au atentie desfasurarile Consiliilor Europene si mai ales urmaream, atunci cand mergea presedintele Basescu, declaratiile lui de la plecare si apoi de dupa terminarea Consiliului. Declaratiile alea sterile, fara sange pe pereti, fara suculenta atacurilor interne. Va marturisesc ca ieri mi-au lipsit.
Si cand am primit un telefon de la un coleg de presa din delegatia premierului care ma intreba care este mandatul pentru Consiliu, ca nici lor nu li se comunicase, mi-am spus ca e groasa treaba. Am coroborat informatii date de Ministerul Afacerilor Europene de-a lungul ultimelor saptamani, de dupa Consiliul Afaceri Generale de luni si i-am zis cate ceva despre care cred ca e mandatul.
As vrea insa sa va atrag atentia asupra a ceea ce a spus presedintele ieri. Asteptam de la el o lamurire, asa cum a facut-o intotdeauna, asupra obiectivelor din mandatul Romaniei. Si el a aratat de ce e important Consiliul pentru Romania, n-a zis insa si pozitia Romaniei asupra acestor teme. Nu aveam cum s-o zica, o asteptam de la premier, care era seful delegatiei, nu?
Agenda Uniunii Europene de astazi este mult mai subtila decat pare. Aduceti-va aminte ca, de mai bine de un an si jumatate - si, probabil, trebuie sa ma scuzati ca imi arog acest drept de a sustine ca am fost unul dintre liderii UE care au spus ca solutia noastra pentru viito