Retragerile din bancile grecesti s-au accelerat in luna mai la niveluri record, conform datelor publicate vineri de Banca Centrala Europeana, intensificand presiunile asupra sistemului bancar elen, relateaza Reuters.
Speculatiile privind posibilitatea iesirii Greciei din zona euro au fost foarte puternice in luna mai, cand partidele care se pronuntau impotriva acordului cu UE si FMI au inregistrat o crestere semnificativa in sondajele de opinie, inaintea alegerilor sumele zilnice retrase din banci ajungand chiar si la 800 de milioane de euro.
Totusi, analistii si bancherii au spus ca situatia s-a imbunatatit de atunci.
Dupa cresterile usoare din precedentele doua luni, depozitele sectorului privat in bancile grecesti au scazut cu aproape 5 procente in mai, arata datele Bancii Centrale Europene.
Depozitele au scazut pana la 163 miliarde de euro, cel mai redus nivel din ultimii sase ani, reprezentand aproximativ o treime din nivelul record inregistrat in decembrie 2009.
"Ratele dobanzilor platite de bancile din Grecia sunt destul de ridicate, deci este destul de atractiv sa depui bani insa, daca riscul iesirii Greciei din zona euro va exista, banii vor iesi din sistemul bancar elen", a spus economistul Hellenic Bank, Michalis Florentiades.
In Spania depozitele sectorului privat din banci au scazut in mai cu 2%, ajungand la cel mai redus nivel din octombrie 2008, precizeaza BCE. Insa, Banca Spaniei a comunicat ca scaderea de 25 miliarde de euro a fost cauzata de reclasificarea unor depozite detinute de institutiile financiare.
Eliminand aceasta reclasificare, declinul ar fi fost de doar 6 miliarde de euro sau mai putin de jumatate de procent, sustine Banca Centrala a Spaniei.
In acelasi timp, alte tari aflate in mijlocul crizei datoriilor suverane din regiune au avut evolutii mixt