Leonid Dimov, Opera poetică, Vol. III,
Ediţie îngrijită şi prefaţă de Ion Bogdan Lefter,
Piteşti, Editura Paralela 45, 2012
Volumul recent publicat de Editura Paralela 45 marchează o premieră: este vorba de prima ediţie integrală a operei poetice a lui Leonid Dimov, unul dintre cei mai importanţi poeţi români ai perioadei postbelice.
Acest al treilea volum cuprinde ultimele cinci cărţi de poezie publicate de Dimov: Litanii pentru Horia, Dialectica vârstelor, Tinereţe fără bătrâneţe, Spectacol şi Veşnica reîntoarcere. Ca şi primele două părţi ale acestei integrale, şi acum regăsim o lămuritoare prefaţă întocmită de Ion Bogdan Lefter. Principalul merit al prefeţei este acela de a pune capăt unui clişeu, anume că opera dimoviană ar fi un „bloc”, că nu a cunoscut evoluţii, poetul fiind egal cu sine de la primul la ultimul volum. Poate şi pentru că a fost nevoit, din raţiuni editoriale, s-o fragmenteze în trei, criticul constată: „poezia lui Dimov poate fi totuşi compartimentată, fie şi aproximativ”. Astfel, el diferenţiază „cărţile de început, de cartografiere a teritoriului”, apoi „opera maturităţii depline” şi ultima etapă, a „capodoperelor târzii”. Acestei din urmă etape îi corespunde volumul prezent, el cuprinzând însă, din necesitate, şi două volume care nu au legătură cu „etapa”.
Primul dintre ele este Litanii pentru Horia, pe care poetul l-a scris cu mai bine de două decenii înainte de publicarea lui. Cum Dimov încercase zadarnic să publice în anii ’50 (propusese, de pildă, unei redacţii o poezie care începea cu versul: „pluteşte trist un trilobit la tropice, departe” şi i se răspunsese că pe omul socialist nu-l interesează ce fac trilobiţii la tropice), poetul încearcă, totuşi, şi o manieră mai „comestibilă” în epocă, scriind un ciclu de poeme dedicate eroului ardelean al răscoalei de la 1784. Publică vre