Reuniunea UE are proiecte ambiţioase, pe termen lung, dar riscă să dezamăgească dacă nu aduce soluţii rapide pentru ieşirea din criză. Sursa: REUTERS
Franţa şi Germania doresc să aprofundeze uniunea economică şi monetară şi să dezbată viitorul politic al UE, după cum declara, preşedintele francez Francois Hollande, citat de "Le Figaro", la o întâlnire cu cancelarul german Angela Merkel. "Situaţia este serioasă, avem obligaţia de a construi Europa de mâine, puternică şi stabilă", a spus şi Merkel.
Premierul spaniol Mariano Rajoy şi omologul său italian, Mario Monti, dar şi pieţele internaţionale, aşteaptă, însă, soluţii pe termen scurt. Oficialul de la Madrid a tras un semnal de alarmă, anunţând că ţara sa nu se poate finanţa singură, pe termen lung, iar oficialul italian a precizat că este dispus să lucreze "până duminică seara, dacă e nevoie", pentru a găsi idei care să convingă investitorii.
Două reuniuni au loc la Bruxelles - una a şefilor de stat şi de guvern din cele 27 de ţări membre, care tratează problema pe termen lung, şi alta, doar cu liderii din zona euro, pentru a găsi soluţii situaţiei dificile din Grecia Spania şi Cipru.
Liderii UE vor adopta un Pact privind creşterea economică şi angajarea forţei de muncă, pe baza propunerilor liderilor italian, german, francez şi spaniol, pentru alocarea a 1% din bugetul european, în jur de 120-130 de miliarde de euro, proiectelor viitoare de investiţii.
Oficialii au discutat şi planul redactat de preşedintele UE, Herman Van Rompuy, care pune bazele unei uniuni bancare, ceea ce presupune o supervizare a sistemelor bancare naţionale, o garantare a depozitelor şi un mecanism comun de rezolvare a crizelor.
Angela Merkel nu este de acord cu emiterea de eurobonduri şi a declarat recent că nu acceptă "mutualizarea" datoriei la nivelul zonei euro, "cât