Victoria Spaniei şi Italiei la summitul UE în faţa Germaniei este una aparentă, în contextul în care presiunile privind introducerea eurobondurilor nu au avut succes, iar asistenţa directă oferită sistemului bancar nu va fi posibilă fără noi reforme, conform unor apropiaţi ai Angelei Merkel.
Este evident că o recapitalizare directă a băncilor spaniole nu va fi posibilă imediat pe baza actualelor seturi de reglementări", explică Norbert Barthle, purtătorul de cuvânt pe probleme bugetare al grupului parlamentar al Uniunii Creştin-Democrate, referindu-se la pachetul de măsuri care va fi supus aprobării Parlamentului federal german vineri seara.
"Acesta ar fi un nou instrument al Mecanismului European de Stabilitate care va avea nevoie de aprobarea Bundestagului", atrage atenţia Barthle, citat de Bloomberg Business Week.
Deciziile luate la Bruxelles nu vor afecta votul din Parlamentul german privind Mecanismul European de Stabilitate, Pactul fiscal sau disciplina bugetară, subliniază Barthle.
Secretarul-general al CDU, Hermann Groehe, notează că Merkel a evitat solicitările pentru acceptarea eurobondurilor şi mutualizarea datoriilor statelor suverane. "Ideea centrală este că au existat tentative masive în ultimele zile de mutualizare a datoriilor statelor europene. Faptul că Angela Merkel, susţinută de alte state, a evitat cu succes acest lucru este un lucru bun pentru Germania ca ancoră de stabilitate, este un lucru bun şi pentru Europa", argumentează Groehe, citat de ZDF.
Setul de măsuri supus aprobării Parlamentului german nu vor permite Mecanismului European de Stabilitate să recapitalizeze băncile spaniole direct, precizează Barthle. Reglementările vor trebuie modificate în acest sens pentru a garanta Parlamentului german dreptul de aprobare a acestor decizii, subliniază politicianul german.
Conform „Der Spiegel", Angela Merkel a av