Creditele pentru populaţie şi firme s-ar putea scumpi din cauza retragerii liniilor de finanţare de către băncile străine şi a opririi ciclului de reducere a dobânzii-cheie la lei.
Procesul de reducere a expunerii băncilor-mamă din zona euro pe piaţa locală a devenit tot mai vizibil în ultima perioadă, devenind un motiv serios de îngrijorare pentru banca centrală, şi ar putea conduce în perioada imediat următoare la scumpirea creditelor. Aceasta ar însemna o schimbare radicală de direcţie în condiţiile în care în ultimele luni firmele şi populaţia au reuşit să se împrumute mai ieftin.
"Există riscul ca dobânzile la credite să crească în perioada următoare ca urmare a restrângerii lichidităţii din piaţa monetară pe fondul reducerii expunerii externe pe România şi al îngheţării ciclului de relaxare a politicii monetare", consideră Melania Hăncilă, economistul-şef al Volksbank.
BNR s-a arătat încă din luna martie îngrijorată de reducerea expunerii băncilor străine pe România, dar tonul cu care oficialii băncii centrale recunosc existenţa acestui proces a devenit recent mai ferm. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat miercuri că începând din luna mai au fost în mod evident scăderi de expuneri.
Scăderea expunerii este cu atât mai îngrijorătoare cu cât multe sucursale de bănci străine şi-au finanţat activitatea într-o proporţie semnificativă din resurse externe, ajungând să dea credite de două-trei ori peste nivelul depozitelor atrase.
Finanţarea de la băncile-mamă este vitală pentru subsidiarele locale, iar în contextul reducerii expunerilor BNR se vede nevoită să înlocuiască această finanţare prin linii de credit proprii.
Companiile şi persoanele fizice reuşiseră se împrumute mai ieftin în ultimele luni pe fondul creşterii lichidităţii pe piaţa monetară, dobânzile la lei coborând în primăvară pentru prima dată sub pragul de