Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Ioan Aurel Pop, spune că în Consiliul general de atestare a diplomelor şi titlurilor universitare nu se putea lua o decizie în cazul lui Victor Ponta pentru că acest organism nu are atribuţii directe, fiind nevoie anterior de o analiză în comisiile de specialitate, formate din jurişti.
Rectorul Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca, Ioan Aurel Pop, a declarat, sâmbătă, că în cazurile de plagiat se pronunţă "organisme abilitate ale statului român", el nefiind de acord cu "dezordini şi indiscipline".
"În cazurile de plagiat se pronunţă nişte organisme abilitate ale statului român şi eu nu sunt de acord cu dezordini şi indiscipline, există comisii de etică care se pronunţă. Consiliul general de atestare a diplomelor şi titlurilor universitare, care a luat această decizie în cazul lui Victor Ponta, nu are atribuţii directe în cazurile de plagiat, ci doar în condiţiile regulamentului său. Adică în condiţiile în care o comisie de specialitate discută un plagiat, acel plagiat ajunge pe masa consiliului după ce a fost discutat de comisia de specialitate, or în acest caz comisia de jurişti din cadrul consiliului nu s-a pronunţat. Acest consiliu al nostru nu are între atribuţiile lui prioritare discutarea plagiatelor decât în măsura în care vin de la comisiile de specialitate. Or, după ştiinţa mea, o comisie de specialitate de drept care să fi discutat lucrarea nu s-a întrunit şi nu există un motiv pentru care Consiliul general să se pronunţe cu atâta grabă", a spus Ioan Aurel Pop, citat de Mediafax.
El a adăugat că ar fi trebuit să se pronunţe în acest caz, de exemplu, Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti, pentru că lucrarea de doctorat a lui Ponta a fost susţinută în cadrul şcolii doctorale de la acea universitate şi Comisia de Etică a Ministerului Educaţiei care tratează deontolog