Cine spune că serviciul la stat este prost plătit şi lipsit de perspective? Există directori în diferite instituţii care au avut parte de cariere strălucite după au plecat de la stat. Mai mult, unii dintre ei s-au întors fără resentimente în posturile publice după ce au avut funcţii de răspundere în companii internaţionale. Cerasela Marin ne spune care este secretul directorilor sub acoperire!
Sectorul energetic ne oferă cele mai multe exemple de directori de companii de stat sau şefi de agenţii care au trecut la privat uneori, cu aceeaşi fişă a postului. Mulţi dintre ei au făcut apoi cale întoarsă la stat.
Doru Voicu, fostul şef al privatizărilor Electrica, a trecut imediat după vânzarea filialei Electrica Oltenia în 2005, în curtea cehilor de la CEZ. Adică tocmai la cei cu care a negociat. A fost director de dezvoltare la cehi până în 2010 când s-a întors la stat, în calitate de consilier al ministrului economiei de atunci, Adriean Videanu. În prezent, Voicu deţine o companie de consultanţă pentru proiectele energetice.
Gabriel Sîrbu a fost, până la finele lui 2011, director general al Departamentului de Preţuri şi Tarife din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei. De la începutul anului, Sîrbu este director general adjunct dar şi membru al Consiliului de Administraţie la E.ON România, unul dintre cei doi mari distribuitori de gaze din ţară.
Un caz similar de schimare a macazului îl găsim la concurentul GDF-Suez. O companie membră a grupului, Distrigaz Sud Reţele, este condusă azi de Dan Pantilie, fostul manager al Agenţiei Naţionale de Reglementare în domeniul Gazelor.
Unii parcă şi-au premeditat schimbul de funcţii. Mihai Berinde, fost şef al Consiliului Cocnurenţei din 2004 până în 2007, a părăsit instituţia după ce a fost acuzat că a închis ochii la plângerile Distr