Mii de persoane participă, în acest sfârşit de săptămână, la Bistriţa, la Serbările Medievale a căror temă istorică este colonizarea Nosnerlandului de către saşi şi marea invazie tătară de la 1241, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Serbările Bistriţei Medievale au început vineri seara cu lansarea cărţii "Îndreptar heraldic", de Florin Horvath, cunoscut pentru volumele cu subiect istoric "O lacrimă pentru Măria Sa", "Voievodul Albastru", "Un templier la Sarmizegetusa" sau "Legenda marelui Zalmoxis".
Horvath a vorbit despre cartea sa la Muzeul Judeţean Bistriţa-Năsăud unde a fost prezent un public numeros. Imediat după aceea, trupa maghiară Bordo Sarkany a interpretat melodii medievale pentru cei prezenţi şi a încântat publicul cu instrumente arhaice: cimpoaie, fluiere, ţiteră, darabană.
Luptătorii Gărzii de Bistriţa au făcut o demonstraţie de mânuire a armelor, iar domniţele de la grupul Nosa şi-au etalat rochiile şi au întregit atmosfera de antichitate cu o serie de dansuri medievale.
Cei care au dorit să vadă cu ochii lor cu ce se luptau strămoşii au putut vizita colecţia de arme vechi a Muzeului Judeţean.
Vineri seara, pe pietonalul din centrul Bistriţei, Garda de Bistriţa s-a antrenat pentru apărarea cetăţii, susţinută de menestrelii de la Bordo Sarkany şi de dansatoare. Trupa Sirius a dat o reprezentaţie de jonglerii cu foc.
Sâmbătă, a fost pus în scenă momentul colonizării Nosnerlandului de către saşi şi marea invazie tătară de la 1241.
Cei prezenţi sâmbătă după-amiază pe pietonal i-au putut vedea pe "saşi" sosind în Nosnerland şi instalându-şi tabăra. A fost momentul în care participanţii la serbări au putut afla cum a fost posibilă aşezarea saşilor în aceste ţinuturi şi care erau primele reguli sociale care guvernau viaţa lor aici.
Alaiul "coloniştilor", precedat de o caleaşcă trasă de cai negri, a pornit