Nimeni nu s-ar gândi la un cojocel îmblănit în toiul verii, când ne luptăm cu cele peste 30 de grade de afară. Suceveni Ileana şi Dragoş Nicolăica nu sunt însă nimeni, ci sunt doi bătrânei în vârstă de 79 şi, respectiv, 80 de ani, care trăiesc din cusut bundiţe, pe care au ajuns să le vândă în Franţa, Germania, Japonia sau SUA. Nimeni nu s-ar gândi la un cojocel îmblănit în toiul verii, când ne luptăm cu cele peste 30 de grade de afară. Suceveni Ileana şi Dragoş Nicolăica nu sunt însă nimeni, ci sunt doi bătrânei în vârstă de 79 şi, respectiv, 80 de ani, care trăiesc din cusut bundiţe, pe care au ajuns să le vândă în Franţa, Germania, Japonia sau SUA.
Ileana şi Dragoş Nicolăica, din comuna suceveană Frătăuţii Vechi, sunt căsătoriţi de 62 de ani şi tot de atunci lucrează împreună broderii minunate în piele, pe cojoace şi bundiţe. Lucrează tot timpul anului nu numai în preajma sărbătorilor Pascale sau la Crăciun, iar prin mâinilele lor pricpute au trecut mii de asemenea creaţii.
Ei au fost căutaţi inclusiv de designerul francez Philippe Guilet căruia i-au făcut pe bază de comandă două bundiţe din piele şi, respectiv, din imitaţie de piele de oaie, cu garnitură de astrahan şi dihor, aplicaţii de mărgele şi brodate manual cu motive specific zonei Bucovinei.
S-a pierdut tradiţia
Din păcate, unica fiică a soţilor Nicolăica nu a avut răbdare să înveţe din tainele acestui meşteşug şi nici alţi tineri din sat. "Astăzi tradiţia s-a pierdut şi în întreaga zona nu mai există cojocari şi meşteşugari care să cunoască meserie, au murit şi nimeni nu le-a mai luat locul", spune cu amărăciune Ileana Nicolăica.
Cei doi bătrâni au avut comenzi chiar şi pentru străini din Japonia, Germania, Franţa, Canada, SUA şi Italia, cel mai scump cojoc costând 3.200 de lei. Cu toate acestea, deşi au câştigat bani frumoşi, nu au plecat niciodată într-o vacanţă la mare sau la