Niciun cercetator nu a putut fabrica, pana la data de 30 iunie 2012, carne de pui de sinteza, asa cum dorea asociatia PETA, insa lucrarile avanseaza cu pasi mari.
30 iunie 2012 putea sa fie o data-cheie in istoria alimentatiei umane: cel putin aceasta astepta asociatia de aparare a animalelor - PETA (People for the Ethical Treatment of Animals). In urma cu patru ani, asociatia a oferit un milion de dolari, pentru oricare dintre cercetatorii capabili sa produca carne de pui sintetica, iar termenul era fixat pentru 30 iunie, potrivit Le matin.
Rezultatul nu a fost pe masura asteptarilor: intr-un comunicat, PETA a anuntat ca nicio echipa stiintifica nu a oferit date concrete in acest sens, de aceea termenul a fost prelungit cu inca un an.
Burger in vitro
Acest pariu este departe de a fi unul nebunesc: carnea in vitro, care a facut mult timp parte din domeniul science-fiction, este pe punctul de a deveni realitate. In februarie, profesorul olandez Mark Post a anuntat ca la toamna va fi gata primul "hamburger in vitro". Proiectul sau a beneficiat de 2 milioane de euro din banii publici si a mobilizat trei universitati. In Statele Unite si in Brazilia exista in desfasurare proiecte similare, pentru a obtine carne artificiala.
Suferinta animalelor si poluarea
Miza acestor cercetari este mare. Carnea in vitro reprezinta o imensa speranta pentru aparatorii animalelor, ca si pentru anumitati ecologisti, care doresc sa gaseasca solutii inteligente la problema suferintei animalelor si a poluarii: vitele, amintesc ei, sunt responsabile de 5% din emisiile de CO2 si de 40% din emisiile de metan.
Se asteapta dublarea consumului de carne pana la mijlocul secolului, din cauza cresterii demografice. "Carnea artificiala va permite procurarea proteinelor pentru 9 miliarde de oameni, cat va atinge Terra in 2