Negocierile de aderare a Muntenegrului la Uniunea Europeană au fost demarate vineri la Bruxelles, europenii cerând acestei ţări candidate să garanteze independenţa justiţiei şi să înteţească lupta împotriva crimei organizate şi a corupţie.
Muntenegru, care are 650.000 de locuitori, şi care şi-a proclamat independenţa în 2006, se alătură Turciei şi Islandei, cele două ţări care negociază în prezent aderarea lor la UE.
Muntenegru a obţinut statutul oficial de "ţară candidată" la aderare în decembrie 2010.
"Este o zi foarte importantă pentru Muntenegru, care şi-a început visul său european", a declarat ministrul său de Externe, Milan Rocen, la Bruxelles.
El a reamintit că dacă Muntenegru este "una dintre cele mai tinere ţări din Europa, şi din lume", este de asemenea "o naţiune veche".
Comisarul european privind Integrarea, Stefan Fule, a salutat "consensul" care există în Muntenegru în favoarea aderării. Dar "ţara mai are mult de lucru" înainte de a ajunge în UE, a menţionat acesta.
Bruxelles insistă, în special, pe necesitatea unui respect mai bun al statului de drept şi a drepturilor fundamentale, cerând acestei ţări să îmbunătăţească independenţa sistemului juridic, precum şi lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate.