★★ ★★ Ion Cristoiu, Agentul CIA cu talpa ruptă, Bucureşti, Ed. Evenimentul şi Capital şi Ed. Curtea Veche.
Un candidat şi-a lipit portretul de jur împrejurul unui stâlp de telegraf. Pentru a vedea cine îţi cere votul, trebuie să te învârţi în jurul stâlpului până cazi lat de ameţeală.";
"Prin curţile cazărmilor, santinelele stau în poziţia de onor la trecerea acceleratului. În eventualitatea că în tren s-ar găsi un general."
Sute de asemenea secvenţe din viaţa de fiecare zi a României pot fi găsite în extraordinarul volum de proză satirică al lui Ion Cristoiu, Agentul CIA cu talpa ruptă. Cartea este o enciclopedie a stilului de viaţă românesc (din vremea de azi, dar şi din timpul comunismului), concepută în registru comic. Ca şi America, România este, în viziunea lui Ion Cristoiu, ţara tuturor posibilităţilor. Cu menţiunea că în America se poate realiza orice, în timp ce în România se poate întâmpla orice.
Totul în cartea lui Ion Cristoiu este de un comic irezistibil. Sunt comice numele personajelor, sunt comice profesiile lor, sunt comice acţiunile pe care le întreprind, sunt comice pînă şi lucrurile din jur ("Pe masa lipită de perete tronează un lighean cu făină, în care stau, încercând să nu se spargă, câteva ouă gălbui,").
Cea mai captivantă istorisire din volum, Agentul CIA cu talpa ruptă (despre un ţăran din Vintileasa care în împrejurările revoluţiei este luat drept agent CIA), este de un umor nebun şi ar merita ecranizată. De altfel, cartea poate fi considerată o fabuloasă colecţie de subiecte pentru filme excentrice. În Occident, unde în viaţa de fiecare zi totul funcţionează şi nu se întâmplă aproape nimic neobişnuit, cineaştii sunt nevoiţi să caute fapte ieşite din comun la Poliţie sau la casele de nebuni. România, după cum demonstrează Ion Cristoiu, are o inepuizabilă rezervă de asemenea de subiecte.