Un eveniment de exceptie va avea loc luna viitoare, la Pitesti. Istoria va fi prezentata intr-un cu totul alt mod. O parte din supravietuitorii "experimentului Pitesti", de la inceputul anilor '50, vor povesti tinerilor de azi ororile uneia dintre cele mai negre pagini din perioada comunista a Romaniei.
Istoria nu trebuie sa stea doar in manuale sau in manuscrisele din sertare. Poate fi si traita, palpabila. Un alt mod de a prezenta trecutul va fi pus in practica de recent infiintatul - februarie 2012 - Centru de Studii in Istorie Contemporana. Cinci tineri istorici sau promotori ai unor organizatii civice - Ionut Trandafirescu, Alin Muresan, Constantin Vasilescu, Adelina Tantaru si Alina Urs - au avut initiativa creerii acestei noi institutii. Iar prima lor actiune de amploare se va desfasura chiar luna viitoare, mai precis intre 23 si 27 iulie, la Pitesti. De ce tocmai acolo? Pentru ca va fi dezbatut "fenomenul Pitesti", una dintre cele mai negre pagini ale istoriei Romaniei. Se stie, conform documentelor, ca in perioada decembrie 1949 - august 1951 in inchisoarea de la Pitesti s-au aplicat groaznice torturi aupra celor 800 de detinuti de acolo, toti studenti, facand parte din diverse partide sau organizatii.
Doua lumi diferite, fata in fata
Iata asadar cum vor sta acum fata in fata oameni din doua lumi diferite. Pe de-o parte, vor fi adusi, la actiunea de luna viitoare, cinci dintre supravietuitorii iadului inchisorii de la Pitesti, care au trecut prin "experimentul" de la inceputul anilor '50, iar pe de alta parte vor fi invitati studenti, ca sa asculte, pe viu, povestea acelor vremuri. Cum s-ar spune, fostii studenti din anii '50 vor sta fata in fata cu studentii anului 2012. Este exact ceea ce promoveaza Centrul de Studii in Istorie Contemporana - "vrem sa transformam cercetarea istorica in evenimente de interes public", arata I