Un scriitor italian face deliciul a milioane de cititori şi împacă un gen de larg consum cu stilul rafinat în romane în care intră în acţiune inspectorul Montalbano.
Are 86 de ani şi de aproape jumătate de secol locuieşte într-un palazzo dintr-un cartier select al Romei. Se trezeşte la ora 6 dimineaţa, se duce în micul birou plin cu reproduceri după Picasso şi se aşază în faţa unui laptop, lângă un pachet de ţigări tari. Îl cheamă Andrea Camilleri, este scriitor şi astfel îşi începe o zi obişnuită de lucru. În ultimele două decenii, romanele lui s-au vândut în peste 10 milioane de exemplare, autorul devenind mândria Siciliei
natale.
Istoria lui personală a început în acest ţinut pârjolit de soare şi de mafie, organizaţie care va deveni omniprezentă în romanele sale, pentru că „aceasta este realitatea", cum declara cu câţiva ani în urmă într-un interviu acordat cotidianului „The Independent". Andrea Camilleri s-a născut în orăşelul Porto Empedocle, lângă cunoscutul Agrigento, într-o familie în relaţii strânse cu celebrul Luigi Pirandello, a cărui biografie avea s-o scrie peste decenii bune şi ale cărui idei avea să le folosească în romane poliţiste.
Primele poezii şi povestiri le-a publicat când era student la Facultatea de Litere, pe care n-a absolvit-o niciodată, fiindcă a ales Academia Naţională de Artă Dramatică Silvio d'Amico şi a început să facă regie de teatru şi scenaristică. Şi-a petrecut tinereţea într-o Europă măcinată de conflicte. Asemenea multor intelectuali şi artişti de primă mână, avea să cadă în capcana întinsă de ideologia comunistă.
Succesul vine la... 70 de ani
Debutul său literar a avut mult de aşteptat. Camilleri, admirat astăzi şi de publicul larg, şi de criticii literari, a preferat până târziu filmul şi teatrul. La adevărata literatură a ajuns abia la sfârşitul anilor '70, când a public