Televizoarele clasice sunt deja piese de decor în majoritatea țărilor din Uniunea Europeană, dar și peste Ocean, în Statele Unite, mai puțin în țara noastră unde continuă să se vândă.
Experții spun că aparatul TV clasic, cu tub, în compania căruia au crescut sute de milioane de oameni, ar fi pe cale de dispariție. Nu și în țara noastră. Potrivit lui Alexandru Drăgoiu, fondatorul E-Boda, românii continuie să cumpere televizoare cu tub, fiind atrași de prețul mic. „Nu renunțăm la aceste business deoarece este încă este profitabil”, a declarat Drăgoiu pentru Capital în ziua lansării pe piața românească a unei tablete de 9,7 inch. La e-Boda, un televizor clasic costă 300 de lei, iar unul cu ecran plat 600 de lei.
Românii caută să îşi înlocuiască televizorul cu unul nou, anul acesta, potrivit unui sondaj al companiei Toshiba, care estimează piaţa locală de televizoare cu ecran plat la un milion de unităţi.
Potrivit datelor companiei Toshiba, 13% dintre români au un singur televizor, 42% deţin două televizoare, 32% au trei modele şi 13% au patru sau mai multe exemplare. Nu există gospodărie în România care să nu aibă cel puţin un televizor. Cei de la Toshiba au aflat că 48% dintre români caută să îşi schimbe unul dintre televizoare anul acesta, în timp ce 25% intenţionează să facă lucrul acesta în următorii 2-3 ani.
Românii vor fi nevoiți să își cumpere un televizor cu ecran plat din 2015, odată ce țara noastră va trece la televizunea digitală. Deși România şi-a luat angajamentul faţă de Uniunea Europeană (UE) de a finaliza tranziţia la televiziunea digitală până în anul 2012, autorităţile române nu au respectat însă niciun termen impus de UE. Astfel s-a luat decizia de amânare cu trei ani, urmând ca la 1 ianuarie 2015, să înceteze transmisia analogică de televiziune.
Guvernul și-a justificat decizia de amânare