Prescripţia virtuală demarează, de astăzi, cu probleme: medicii nu au softuri şi nici nu ştiu să le folosească. În paralel, reţeta pe hârtie va mai circula şase luni.
Deşi a fost lansată, vineri, cu surle şi trâmbiţe de oficialii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, reţeta electronică intră, de luni, în vigoare doar în teorie.
Majoritatea medicilor nu deţin încă softul respectiv şi cititoare de coduri de bare, dar nici nu sunt foarte instruiţi.
Aşa se face că, deşi reţeta electronică trebuia iniţial să devină obligatorie din 1 iulie, autorităţile au anunţat că acum începe, de fapt, perioada de acomodare. Abia de la 1 ianuarie 2013, proiectul va deveni literă de lege, urmând ca până atunci reţetele pe hârtie să fie eliberate în paralel cu cele virtuale.
Mai mult, Colegiul Medicilor din România solicită Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate renunţarea la obligativitatea prescripţiei electronice. „Medicii nu sunt împotriva informatizării şi a prescripţiei electronice, fiind printre primii care au apelat la acest sistem. Medicii sunt însă împotriva unor experimente care pot să creeze grave neajunsuri în acordarea asistenţei medicale”, atrag atenţia reprezentanţii CMR.
Obiecţiile medicilor se referă la faptul că, după patru ani, SIUI încă nu este întregime funcţional. „În ceste condiţii, este dificil, fără experimentarea unor staţii pilot, să se introducă la nivelul întregii ţări obligativitatea reţetei electronice fără o pregătire corespunzătoare”.
Softul a fost testat, dar nu de medici
Cu fix două zile înainte ca reţeta virtuală să devină funcţională, cei de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) recunosc că nu toţi medicii şi farmaciştii vor putea să scrie, respectiv elibera prescripţii în format electronic.
Vinovaţi de această situaţie sunt scoşi tot doctorii, care "nu şi-au dat inter