Plagiatul premierului Victor Ponta nu face decât să adâncească tensiunile politice din România şi să confirme încă o dată că frauda este peste tot în mediul academic românesc, notează presa străină.
Reuters: Un grup de academicieni români a ajuns vineri la concluzia că primul ministru Victor Ponta a plagiat o mare parte din teza sa de doctorat, dar Ponta spune că această decizie are resorturi politice şi că nu va demisiona.
Acuzele de plagiat au forţat mai mulţi lideri europeni să demisioneze: preşedintele Ungariei, un ministru german al apărării care era văzut drept posibilul succesor al lui Merkel şi omul pe care Ponta l-a numit ministru al educaţiei.
Ponta este deja al treilea premier al României în acest an, iar frecventele schimbări politice din România au creat un climat de incertitudine în rândul investitorilor. Deşi premierul a promis că va menţine angajamentele luate faţă de FMI, leul s-a depreciat puternic în ultima perioadă, situându-se acum în apropierea nivelelor minime istorice.
AP: Trecând peste decizia care îi desfiinţa ca organizaţie, un grup de academicieni români a luat ieri decizia că premierul român Victor Ponta a plagiat o mare parte din teza sa de doctorat. Aceştia au cerut premierului să renunţe la titlul de doctor. Anunţul se adaugă tensiunilor politice existente în această ţară din estul Europei, unde preşedintele şi premierul se luptă pentru putere.
Cu câteva ore înainte ca decizia de plagiat să fie anunţată, ministrul educaţiei, un aliat al lui Ponta, a încercat să dizolve organizaţia, motivând că aceasta trebuie să aibă mai mulţi membri. Dar membrii panelului se pare că au ignorat decizia de dizolvare.
Plagiatul şi alte forme de fraudă academică sunt, de altfel, endemice în România, o ţară de 19 milioane de locuitori.
Bloomberg – O instituție din România ca