Multe promisiuni, fără un beneficiu imediat, sunt rezultatele pentru România ale Consiliului European. Sursa: REUTERS
Posibilitatea de a utiliza mai bine fondurile europene şi mai mulţi bani pentru dezvoltare şi redresare economică.
Acestea sunt principalele potenţiale beneficii ale României în urma Consiliului European de ieri, potrivit premierului Victor Ponta.
Tema realocării fondurilor a fost dezbătută pe larg şi de preşedintele Traian Băsescu în discuţiile cu Jose Barroso, preşedintele Comisiei Europene, la începutul lunii.
Până acum, s-a vorbit despre posibilitatea de a transfera fonduri din programele operaţionale regionale către proiecte din sănătate sau spre reabilitări termice. Nici la Consiliu nu s-a luat o decizie fermă.
Resurse pentru creştere
Premierul a menţionat însă că va trimite la Bruxelles propuneri pentru realocările de fonduri între programe. La sfârşitul lunii aprilie, România avea un grad de absorbţie de doar 7,46% a fondurilor UE alocate pe instrumente structurale. Tot de banii europeni este legată şi cea mai importantă decizie a Consiliului.
Cele 120 de miliarde de euro pe care liderii europeni au decis să le aloce pentru pactul de creştere provin din trei surse: creşterea cu 60 de miliarde de euro a fondurilor Băncii Europene de Investiţii, bonduri pentru proiecte de infrastructură (5 miliarde de euro) şi fonduri structurale dezafectate (55 de miliarde de euro). Modul de transferare a fondurilor nu a fost stabilit încă.
Cum vin banii
Se ştie că bondurile vor fi folosite pentru proiecte de îmbunătăţire a infrastructurii de energie şi de transport, iar fondurile structurale pentru a ajuta IMM-urile şi pentrua crea noi locuri de muncă.
Până în prezent, Banca Europeană de Investiţii şi-a distribuit banii prin bănci comerciale, care i-au plasat mai departe către beneficiari.
Citiţi şi: Ce a