Angajaţii care lucrează în companii mari trimit şi primesc zilnic bârfe electronice legate de unul sau mai mulţi colegi. Profesorul Eric Gilbert, de la Institutul de Tehnologie din Georgia, SUA, a descoperit că, în medie, un angajat dintr-o corporaţie trimite 112 de e-mail-uri într-o zi. Cel puţin unul din şapte mesaje electronice este plin de informaţii răutăcioase, se arată într-un studiu realizat de institutul sus-amintit, prezentat la cea de-a şasea Conferinţă Internaţională de Social Media (desfăşurată la Dublin, în Irlanda). Profesorul a folosit, drept studiu de caz, sute de mii de e-mail-uri care au circulat între angajaţii grupului energetic Enron până în decembrie 2001, când compania şi-a declarat falimentul.
Eric Gilbert, expert în social media, spune că bârfa a căpătat noi conotaţii: "Cei mai mulţi oameni o asociază cu o interpretare negativă. De fapt, ea a devenit o formă importantă de comunicare. Chiar şi informaţiile aparent neimportante sunt luate în serios. Dacă primeşti mai multe e-mail-uri cu mesajul «Eric a spus că va întârzia la întâlnire», vei ajunge să generalizezi şi să crezi că, de regulă, Eric e certat cu punctualitatea".
Studiul citat de publicaţia online Newswire.com a scos la iveală faptul că atitudinea negativă prevalează celei pozitive din e-mail-urile de socializare care circulă în interiorul unei corporaţii. "În literatura de specialitate, antropologii şi sociologii spun că bârfa are patru scopuri principale: de informare, de divertisment, de intimidare şi de influenţă; iar noi am dovedit aceste lucruri. În comunicarea electronică a angajaţilor de la Enron, unul dintre cele mai mari holdinguri din lume, bârfa şi-a jucat rolul extrem de bine, împrăştiind atât informaţii personale, cât şi profesionale despre angajaţi, au declarat cercetătorii care au realizat acest studiu.
Între altele, ei au descoperit că e-mail-uril