Au venit în spate cu gloria cluburilor de la care provin, Bayern, Real, Manchester United sau Chelsea. Primesc salarii fabuloase, iar acum visele unor naţiuni le-au fost încredinţate. Şi au clacat!
Cine ar fi pariat că Olanda nu trece de grupe? Sau că proiectul lui Blanc pentru Franţa se va dovedi limitat şi se va mistui în precauţie? Ratările au o explicaţie şi prin felul în care au evoluat jucătorii exponenţiali.
1. Fantoma Robben
La 28 de ani, fotbalistul lui Bayern ar fi trebuit să fie creierul cu care Olanda să programeze călătoria spre finală. Mijlocaşul care a cîştigat titlul în Olanda (PSV), Anglia (Chelsea), Spania (Real) şi Germania (Bayern) a fost însă în nota batavilor: 263 de minute pe teren, doar 1 asisst pentru finalistul Champions League 2012. Iar Olanda a devenit şi dezamăgirea turneului.
2. Nimic pentru Benzema
Cu 15 goluri, atacantul de origine algeriană era cel mai bun marcator din lotul Franţei înainte de Euro. Blanc l-a titularizat în toate cele 4 partide ale Franţei, dar fotbalistul lui Real, deşi marcase în acest sezon 32 de goluri la club, n-a izbutit să înscrie. Cele 2 asissturi nu pot anula imaginea ştearsă a celui de la care atacul Franţei aştepta mult.
3. Kerjakov antifotbal
188 de minute a prins atacantul lui Zenit pe teren, titular în toate meciurile din grupă ale Rusiei. Performanţele: zero goluri, zero asissturi, 15 şuturi expediate dintre care nici măcar unul pe spaţiul porţii! Unul din motivele pentru care Rusia a părăsit Euro foarte repede e şi încăpăţînarea cu care Advocaat a insistat cu vîrful de 29 de ani.
4. "Sabotorul" Young
Englezul cu cele mai multe pase greşite în propria jumătate, şi asta în "sfertul" cu Italia: nu mai puţin de şase. Şi omul care a ratat primul penalty în faţa echipei lui Prandelli, zguduind transversala atunci cînd era nevoie de calm şi maturitate. Omu