In timpul cel mai calduros, vara, carnea si legumele preparate la gratar sunt felurile de mancare cele mai apreciate. In general, romanii sunt mari amatori de gratare, iar cand vine vorba despre o zi libera, principalul scop al majoritatii romanilor este gasirea celui mai potrivit loc pentru prepararea celui mai gustos gratar. Insa unii dintre noi avem posibilitatea de a face gratare chiar si acasa, in curte. Singura problema; e nevoie de un gratar special, impunator, care sa rumeneasca foarte bine carnea tavalita cu maiestrie deasupra jarului.
Primul pas, atunci cand vine vorba de intrarea in familie a noului membru – gratarul – este alegerea celui mai potrivit loc. Daca vorbim de o curte cu dimensiuni mari, atunci sunt mai multe posibilitati, decat atunci cand e vorba de o curte mai mica. Principalul scop este ca gratarul, fie el fix sau mobil, sa nu afecteze aspectul curtii sau al gradinii, sa nu deterioreze plantele sau obiectele dimprejur.
In cazul in care vorbim de o familie mica, compusa din doua sau trei persoane, nu are rost sa investim foarte mult intr-un gratar cu dimensiuni mari, pe care nu-l vom folosi la capacitate maxima prea des. Desigur, daca primim constant musafiri, ocazie cu care organizam mese speciale in curte, atunci putem folosi un gratar mai complex, care sa usureze munca.
Cei care opteaza pentru un gratar fix trebuie sa stie ca acesta va ramane in locul respectiv pentru un timp indelungat, ocupand constant o portiune din curte sau gradina. In schimb, gratarele mobile (multe prevazute cu roti) pot fi mutate dintr-un loc in altul cu multa usurinta. Principalele avantaje ale unui gratar fix tin de durabilitatea, usurinta si siguranta in exploatare. Unul dintre componentele gratarului fix este hornul, astfel ca, pe de o parte, fumul nu-l va deranja pe bucatar, iar pe de alta parte se pot prepara mancaruri si pe vreme urata. @