Ma indoiesc ca reactia furibunda a PSD impotriva Curtii Constitutionale a fost provocata exclusiv de decizia judecatorilor in cazul reprezentarii Romaniei la Consiliul European.
Respingerea legii votului uninominal intr-un tur de scrutin este o lovitura cu mult mai grea. Si, spre nenorocirea actualei puteri, legea aceasta a fost declarata neconstitutionala in ansamblul ei de toti judecatorii CCR.
Lovitura este grea si practic, si in planul imaginii. Sa ne amintim ca legea a fost initiata de insisi Victor Ponta si Crin Antonescu, care s-au dus personal sa o sustina in momentul votului din parlament.
A fost, in acelasi timp, una dintre putinele legi emise de actuala majoritate dupa constituirea ei. Sa ne amintim cat caz facea USL de actele declarate neconstitutionale de CCR ale fostei puteri si cu cata ironie le asocia cu calitatea de profesor de drept a lui Emil Boc.
Ei bine, iata-i fix in aceeasi situatie, sanctionati inclusiv de judecatorii numiti de ei la CCR, deci fara putinta de a mai invoca politizarea. Cauza neconstitutionalitatii ramane asadar doar incompetenta sau nesocotirea cu buna stiinta a Constitutiei Romaniei. Nu este ceea ce astepta electoratul de la noua putere venita, dupa cum spunea Victor Ponta, ca sa nu faca ce au facut "ei".
Practic este chiar mai rau. Dupa succesul de la locale, calculele hartiei aratau ca votul uninominal intr-un sigur tur de scrutin ar fi adus USL o majoritate strivitoare, in jur de 75 %, dupa alegerile din toamna.
De aici, o guvernare discretionara, fara Opozitie, fara dispute privind desemnarea premierului si alte apasari ale ultimilor ani. O asemenea majoritate joaca singura pe tot terenul, poate suspenda presedintele intr-o zi, poate modifica Constitutia in doua zile, poate face practic orice. Si acesta era visul de aur ce visa USL.
Si visu