Preşedintele consiliului care a stabilit plagiatul premierului nu ia niciun leu din proiectul european pe care îl coordonează.
Profesorul universitar Marius Andruh, preşedintele Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), care a stabilit că premierul Victor Ponta a plagiat la teza de doctorat, a reacţionat la acuzaţiile care i-au fost aduse de PSD. În comunicatul emis sâmbătă de partidul de guvernământ, el era acuzat că este „beneficiarul unui grant de 7 milioane de lei, adică aproape 1,6 milioane de euro, acordat de Ministerul Educaţiei, în timpul ministeriatului lui Daniel Funeriu".
În primul rând, liderii PSD au confundat Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică, care se află într-adevăr în subordinea ministerului, cu instituţia la care se depun cererile pentru proiecte europene: Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice. În al doilea rând, nu profesorul Andruh a luat banii, ci patru echipe care lucrează la proiect: două de la Universitatea Bucureşti şi două de la Universitatea „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca.
Nu este plătit pentru grantul european
Personal, coordonatorul proiectului nu încasează nimic, deşi regulile îi permit un maximum de 1.500 de euro pe lună. "Nu erau bani suficienţi pentru doctoranzii care participă la cercetare, de aceea eu nu m-am trecut cu niciun leu. Ca să înţeleagă cei de la PSD, le transmit aşa: Nu coordonez lucrarea pentru bani, ci pentru gloria ştiinţei româneşti", ne-a declarat, ieri, Marius Andruh.
Profesorul universitar mai spune că are venituri suficiente şi, ca orice om de ştiinţă, se bucură mai mult atunci când o cercetare românească este publicată într-un jurnal de prestigiu internaţional decât pentru suma câştigată. Mai mult, principiul lui Andruh este să nu fie plătit pentru aceste lucrări. Principiu pe care l-a „încălcat" d